Dialogurile de la Bucuresti
Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare (UEFISCSU), prin proiectul “Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc”, lanseaza „Dialogurile de la Bucuresti” – un concept care reuneste o serie de 10 evenimente de tip atelier de lucru colaborativ (mutual learning workshop). Vor participa cei mai importanti specialisti in studii prospective (foresight) din lume, precum si specialisti in invatamant superior din Romania.
Primul workshop va avea ca tema “Systems Thinking for Foresight: The Case of Romanian Higher Education System” (Gandire sistemica pentru Foresight: cazul sistemului de invatamant superior din Romania) si se va desfasura in perioada 23-25 septembrie 2009, la Palatul Kretzulescu din Bucuresti.
Proiectul “Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc” are ca obiectiv crearea unor conditii favorabile pentru ca invatamantul superior romanesc sa contribuie la dezvoltarea economica si sociala a Romaniei, in contextul globalizarii si schimbarii paradigmelor din invatamantul superior.
Unul dintre scopurile proiectului este dezvoltarea capacitatii de analiza strategica pe termen lung la nivelul actorilor din sistemul de invatamantului superior.
In vederea acestei imbunatatiri a capacitatii de leadership, proiectul are in vedere consolidarea comunitatii romanesti de practicieni foresight (studii prospective) si integrarea sa in comunitatea internationala. Pentru aceasta se organizeaza la Bucuresti un set de 10 workshop-uri avand ca obiectiv dezvoltarea conceptelor fundamentale de foresight prin dialogul unor experti de marca pe plan international.
Workshopurile sunt impartite in doua sectiuni:
- prima parte este orientată spre clarificarea şi dezvoltarea conceptelor fundamentale de foresight
- a doua parte este orientată spre aplicarea conceptelor în exerciţiul românesc de foresight în domeniul educaţiei superioare.
Rezultatele fiecarui atelier vor fi incarcate pe o platforma online (FORwiki va fi disponibila din 2010) pentru utilizare ulterioară in exercitii de foresight.
In cadrul primului eveniment din seria Dialogurilor de la Bucuresti vor fi prezenti specialisti internationali in foresight precum Denis Loveridge (Marea Britanie), Campbell Warden (Spania), Susana Elena Perez (Spania), Riel Miller (Franta), Zoya Damianova (Bulgaria), Philine Warnke (Germania), Ozcan Saritas (Marea Britanie) .
"Prin acest proiect vom realiza cel mai extins exercitiu structurat de consultari din Europa privind dezvoltarea invatamantului superior, fiind inclusi peste 10.000 de specialisti si actori din sistemul de invatamant sau interesati de invatamantul superior,” a spus prof. dr. ing. Adrian Curaj, manager al proiectului “Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc”
“Dialogurile de la Bucuresti” asează Romania pe harta foresight-ului international, ceea ce este un pas important in dezvoltarea la nivel national a capacitatii de a modela viitorul, nu doar de a reactiona la evenimente, abilitate pe care tarile dezvoltate au dezvoltat-o si o perfectionează,” explica dl. Adrian Curaj.
Informatii suplimentare
Proiectul “Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc” este unul dintre cele cinci proiecte strategice pentru invatamantul superior derulate de CNCSIS, CNFIS si UEFISCSU si finantate prin Fondul Social European, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
Misiunea UEFISCSU este de a gestiona resursele financiare necesare in vederea sustinerii dezvoltarii invatamantului superior si a cercetarii stiintifice universitare. Pentru aceasta, organizatia urmareste atragerea de noi surse financiare si orientarea activitatilor sale spre un management de calitate al finantarii invatamantului superior si al cercetarii stiintifice.
Obiectivul general al proiectului “Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc” este sa dezvolte, prin implicarea tuturor partenerilor relevanti, o viziune si o strategie pentru invatamantul superior romanesc (pentru orizontul anului 2025), care sa fundamenteze politicile si actiunile pe termen mediu si lung contribuind la imbunatatirea managementului strategic, financiar, al resurselor umane si al resurselor de invatamant ale universitatilor, la promovarea inovarii, a cooperarii si a parteneriatului intre universitati, mediul de afaceri si centrele de cercetare pentru dezvoltarea societatii cunoasterii din Romania.
Contact: presa.proiecte@uefiscsu.ro
Data publicarii: